Goede voornemens morgen, volgende maand of gewoon nu meteen!

water met kiwi 1water met kiwi 2

Dagelijks neem ik mij voor om veel meer water te drinken. Ik drink namelijk weinig, echt weinig. Ik drink niet alleen te weinig dranken zoals thee, koffie, frisdrank of vruchtensappen maar dus ook veel te weinig water. Elke dag neem ik mij voor om minstens 1 flesje water te drinken. Nog te weinig natuurlijk maar een begin is een begin. Net als elk goede voornemen is het een kwestie van discipline. En hoe moeilijk is nu eigenlijk discipline. Discipline is het aller belangrijkste begrip als je het hebt over volhouden van voornemens. Voornemens zoals stoppen met roken, afvallen, gaan sporten of waar ik het in dit blog over heb, het drinken van water.

“Onder discipline verstaat men gedrag dat gericht is op orde”
Waarom is het hebben van discipline zo moeilijk? Synoniemen voor discipline zijn: dwang, gehoorzaamheid, onderwerping, zelfbeheersing. Dit zijn woorden waarbij een mens bij voorbaat al de kriebels krijgt. Mensen willen zich in de regel niet laten onderwerpen of gehoorzamen. Vooral het woordje zelfbeheersing maakt dat discipline hebben moeilijk is. Want zelfbeheersing betekent dat je dàt moet laten wat je op dat moment niet mag. Vergelijk het met willen stoppen met roken terwijl je in een druk café met rokende mensen om je heen staat. Hoe moeilijk is het dan om jezelf te beheersen. En toch zul je juist dan discipline moeten hebben om simpel weg vol te houden.

En nu ik dit zo schrijf denk ik ook hoe moeilijk is het nu om elke dag dat flesje water te drinken? De beste oplossing is om je voornemen ergens op te schrijven en zichtbaar te maken. Zet het in je agenda en geef er een tijdstip aan. Je ontvangt via je mobiel een reminder. Hang een briefje op de koelkast. Iets wat namelijk niet in je dagelijkse ritme zit zul je telkens vergeten totdat je zo vaak een reminder hebt gekregen en weet vol te houden, het uiteindelijk een dagelijks ritueel zal worden.

Waarom is het drinken van water zo belangrijk?
Wij bestaan voor 75% uit water. Indien je dit niet dagelijks bijhoudt dan zal je lichaam hier op reageren. Het droogt je uit waardoor energieverlies zal ontstaan met de nodige moeheid als gevolg. Het water draagt bij aan de afvoer van giftige stoffen. Het helpt ter ondersteuning bij afvallen indien je calorierijke drankjes vervangt voor water. En het helpt ter ondersteuning van een goede spijsvertering en tegen hoofdpijn en het laat je huid stralen. Tevens wordt er gezegd dat het een positief effect op je hart heeft maar daar durf ik geen uitspraak over te doen.

Indien je geen waterdrinker bent zoals ik of je vindt water maar saai dan kun je ook creatief zijn om er een lekker drankje van te maken. Eén van de mogelijkheden is het water combineren met fruit. Neem een leuke kan of een leuk glas en vul dit met water, voeg er schijfjes citroen, limoen of aardbeien aan toe. Zet het even koel zodat de smaken zich kunnen mengen. Ik vind zelf water met limoen erg lekker. s’ Zomers is het heerlijk met toevoeging van wat ijsblokjes. Op de foto heb ik multifunctionele potjes van de Hema gebruikt maar ook Xenos heeft soortgelijke potjes. En lekker drinken maar…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *