I am a painter, are you?

painting 1

painting 2
Al van kinds af aan teken ik graag. Zelfs mijn allereerste zelfportret toen ik vier jaar oud was heb ik nog in mijn bezit. Ik kan mij nog de tekenlessen herinneren. Een leraar die blij was dat er eindelijk iemand in zijn klas zat die tekenen leuk vond. Je kent dat wel, de muzieklessen die vreselijk waren omdat bijna niemand kon zingen maar gelukkig was er daar altijd die ene leerling die toevallig wat toonbare klanken uit zijn of haar bevallige keeltje wist te toveren. De gymlessen waarbij we de korte broekjes vreselijk vonden en steevast onze lange zwarte legging droegen en liever op de banken hingen dan onze sportkunsten te laten zien. Tot ergernis van de gymleraar tot daar weer die ene leerling was die wel een mooie sprong over de bok kon maken of een goede salto op de trampoline maakte zonder iemand met zwiepende benen een trap in het gezicht te geven. Ik was zo’n leerling met tekenen die vaak andere opdrachten kreeg omdat ik wel iets fatsoenlijks uit dat potlood kreeg maar er ook plezier in beleefde.

Jaren lang werd mij de vraag gesteld of ik naar de kunstacademie ging maar die ambitie had ik niet. Wel altijd het plezier in tekenen en in de negentiger jaren begon ik met aquarel lessen. Hier heb ik meer in detail tekenen geleerd maar toch heb ik nooit 100% het gevoel gekregen dat dit was wat mij paste. Bij mij bleef altijd het gevoel knagen echt schilderen te willen leren met acrylverf of olieverf. Afgelopen jaar besloot ik een cursus te volgen. Mijn eerste schilderij was een Bleu Ray op canvas geschilderd met acryl. Ik merkte dat ik acryl lastig vond om te schilderen. Het droogt snel waardoor het in elkaar vloeien moeilijker is. Doordat ik maar 1 keer in de week les heb schilder je telkens weer over een sterk gedroogd schilderij en vooral bij grote achtergronden vind ik dit lastig schilderen. Mijn daarop volgende project wilde ik daarom olieverf uitproberen. Compleet out of the box. Groots en met kleuren. Dat heb ik geweten. Het portret dat ik schilder heeft inmiddels laag 4 en duurt lang. Maar het in elkaar vloeien van de verf vind ik fijn. Hierdoor kun je beter schaduwen creëren. Lastig hierin blijft het dekken van verschillende verf kleuren. Dit heeft met het pigment te maken. Bijvoorbeeld de bruine kleuren dekken minder goed waardoor ik ze lichtjes meng met wit. Wit is een zeer sterk dekkende verf.

“I paint my own reality. The only thing I know is that I paint because I need to, and I paint whatever passes through my head without any other consideration.”
Frida Kahlo

Het is een lang project waarvoor je moet leren geduld te hebben. Lastig want inmiddels wil ik graag dat het schilderij afkomt om aan iets nieuws te kunnen beginnen. Het volgende project heb ik in mijn hoofd. In dit schilderij komen bloemen voor die ik nu op een kleine lijst eerst uitprobeer. Het is absoluut aan te raden om eerst vaardigheid ergens in te krijgen. Ik hoor vaak mensen zeggen ‘dat kan ik niet’. Ook als het bijvoorbeeld een bloemschikcursus betreft. Maar iedereen kan schilderen en bloemschikken. Een mooi schilderij hoeft namelijk niet expliciet een gedetailleerd of lijkend onderwerp te betreffen. Ook een goed abstract schilderij kan heel mooi zijn. Als je een cursus of workshop volgt krijg je de nodige begeleiding dus iedereen kan iets moois creëren. Omdat schilderen bij mij echt ontspannend werkt en dit het enige moment is dat ik echt mijn verstand op nul kan zetten werkt het zeer goed tegen stress. Daarom plaats ik dit stukje onder de categorie Health. Tenslotte is een stukje ontspanning zeer goed voor de gezondheid. Heb je de kriebels om creatief bezig te zijn? Meld je aan voor een workshop en ga aan de slag!

schilderspullen

2 comments on I am a painter, are you?

  • Solita

    Dank je wel. Frida Kahlo wordt mijn volgende project 😊

  • Aislinn

    Heel mooi gedaan! Zit vast veel werk in, maar ook leuk dat je frida kahlo erin verwerkt. Knap werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *