Doet het zelf voor Pasen

eastern

Waarom versieren wij eigenlijk ons huis met Pasen? Met Pasen vieren we de opstanding van Jezus na zijn kruisiging. Vermoedelijk kwamen oude rituelen en feesten uit verschillende culturen in het voorjaar samen en werden deze gevierd op de dag rond de opstanding van Jezus. Het christelijke Pasen is geïnspireerd door het joodse Pesach of Pascha, ook bekend als het lentefestival of vrijheidsfestival.

Zo’n lentefeest is in veel culturen en religies vaak ter ere van een Godin van het leven en vruchtbaarheid, die de aarde ontwaakt en het vruchtbaar maakt. In de noordelijke delen van Europa geloven sommigen in de Godin Ostara, en anderen geloven in de koningin Easter/Ishtar (Semiramis), de Moedergodin uit Babylon. Mogelijk zijn Eastern- of Ostern een afgeleide van één van deze Godinnen.

Paaseieren

Paaseieren zijn versierde eieren die vaak worden gegeven om Pasen of de lente te vieren. De oudste traditie is het gebruik van geschilderde kippeneieren, maar een moderne versie is de vervanging door chocolade-eieren, of kunststof eieren gevuld met snoep zoals chocolade.

Hoewel eieren in het algemeen staan voor een traditioneel symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte in het Christendom, is Pasen voor Christenen een herinnering aan de opstanding van Jezus en de gelovigen hierin zullen ook in een eeuwig leven geloven. Eieren symboliseren het lege graf van Jezus. Een leeg ei wordt ook wel een ei-tombe genoemd. Een vogel broedt een ei om nieuwe kleine vogeltjes uit te laten komen. Dit verwijst naar het verhaal van het lege graf van Jezus. Vrouwen die naar zijn graf kwamen om hem met kruiden en olie in te zalven, kwamen tot de ontdekking dat zijn graf leeg was. Het lege graf deed ze geloven dat Jezus uit het graf was opgestaan.

Hoewel sommigen aangeven dat de opstanding van Jezus en Pasen moet worden gescheiden en niets met elkaar te maken hebben, blijft het een feit dat Pasen over de hele wereld wordt gevierd. Het versieren van het huis is voor velen de aankondiging van de lente. De vogels bouwen hun nesten, fluiten vrolijk en de eerste lentebloemen bloeien. Voor mij is het versieren van het huis een mooi teken dat de lente spoedig komt. De eerste zonnige dagen, de vogels zingen vroeg in de ochtend op mijn dak. Voor mij is het een prachtig seizoen.

Doe het zelf

Buiten worden de takken van bomen gesnoeid. Zo vond ik een paar mooie takken van appelbomen.

eastern 4
Was de takken en leg ze op de kachel te drogen.

eastern 2

Geef de takken een mooie kleur die past bij je huis. Ik heb de takken geverfd met cape cod grey, een mooie kleur van Painting the Past. Dit is een matte kleur en droogt zeer snel.

eastern 3

Zet de takken in een mooie glazen vaas gevuld met meerdere eieren en hang leuke paasdecoraties aan de takken.

eastern

Zet een mooi paasstukje op tafel met geurende bloemen en de lente kan voor mij beginnen!

eastern 1

 

 

 

 

 

5 comments on Doet het zelf voor Pasen

 • marinka

  Dan stel ik toch een 2-talige blog voor. In het Nederlands zal ik je volgen. In het Engels niet.

  • Solita

   Het is een optie die ik inderdaad zal bekijken 😊

 • marinka

  Jammer dat je nu alleen in het Engels gaat schrijven

  • Solita

   Ik schrijf voor mezelf eerst een blog in het Nederlands. Ik laat het je graag lezen als je dat liever wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *