Sauerland, natuur, gezondheid en heerlijk genieten.

Sauerland 5

Ik kan het niet nalaten om Sauerland onder de aandacht te brengen. Zo dichtbij en bij velen zo onbekend om wat het nog meer te bieden heeft. Sauerland is over het algemeen bekend van de wintersportplaatsjes Winterberg en Willingen. Zodra de eerste sneeuw is gevallen zullen veel Nederlanders direct naar één van deze plaatsen afreizen om te gaan skiën. Ook wij hebben in het verleden vaker Willingen bezocht om deze reden.

Dit keer zijn we met een ander doel die kant op gereisd. Gewoon een paar daagjes weg, op rijafstand, om lekker even te ontstressen. Dit is absoluut een andere goede reden om naar Sauerland af te reizen, er is namelijk zo veel te doen en te zien. Je vindt er spa’s en heerlijk luxe hotels, maar je kunt er ook geweldige wandelingen maken of lekker fietsen. Veel mensen kiezen de vaste routes via de snelwegen om er zo snel mogelijk te komen. Wij kozen i.v.m. file’s een route die wat meer door het heuvellandschap gaat maar absoluut niet langer is. Je komt dan door prachtige dorpjes met de typische vakwerkhuizen. Witte huizen met lichtgrijze lijsteentjes aan de zijkanten en grijze stenen dakpannen. Mooie donkerbruine balken die het wit doorkruisen waarbij op de oudere panden een tekst staat geschreven. Deze betreft een godsdienstige tekst of heeft te maken met de leeftijd van het huis en de bouwers er van.

 

In Sauerland vind je veel wandelgebieden zoals de bekende Rothaarsteig of de wandelpaden op de Ettelsberg. Je kunt er volop moutainbiken of bezoek één van de vele oude ertsmijnen. In Winterberg, Willingen en Medebach zijn genoeg zwembaden om lekker een duik te nemen. Overal vind je restaurants waar je typische regionale gerechten kunt vinden. De keuken staat bekend als rijk maar zwaar. Er staat vaak vlees op het menu maar is veelzijdig. Door het gunstige klimaat in Sauerland worden veel koeien en geiten gehouden die zorgen voor heerlijke kazen. Een bekende regionale specialiteit is “Potthucke”, een gebakken aardappelkoek die je kunt eten met stukjes spek of worst er door. In Sauerland vind je diverse riviertjes en meren waar heerlijke vissoorten zoals snoekbaars en forel vandaan komen. Uit de regio komen drie grote bierbrouwerijen, Warsteiner, Veltins, en Krombacher. Absoluut de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Een mooi stuwmeer vind je bij Waldeck waar eveneens een Burcht op een heuvel ligt. Deze is te bezoeken maar is vooral een hotel. Aan de rand van Sauerland kun je wel een mooi uitstapje maken naar Bad Arolsen waar in het prachtige gele Slot koningin Emma is geboren.

sauerland 3

Wil je er een paar daagjes op uit, even lekker weg van alledaagse stress maar niet te ver reizen? Dan is een bezoekje aan Sauerland absoluut de moeite waard.

sauerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *