Going back to my roots!

13288357_990021647755245_1982778963_o (1)

In 2004 startte the BBC met het programma Who do you think you are.

Ik kijk graag naar deze programma’s op the BBC en TLC, maar ook in Nederland wordt het programma onder de naam Verborgen Verleden uitgezonden. Verder wordt het ook in landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken, Rusland, Israël en Zuid-Afrika uitgezonden. Bekende Engelsen en Amerikanen die op zoek gaan naar waar ze vandaan komen. Bij de Amerikaanse uitzending komen de celebraties altijd uit Europa. Zij kunnen met de goed bewaarde en opgeslagen informatie in de Amerikaanse registers, behoorlijk ver terug in de tijd gaan. Ik ben onder de indruk als ik de verhalen hoor over de Amerikaanse burgeroorlog en slavernij. Leuk om het enthousiasme te zien als een voorouder een goede daad tijdens deze woelige jaren blijkt te hebben verricht. Mooi om te zien als zij onbekende familieleden in Europa ontmoeten van vaders of moeders kant.

Mijn tweelingbroer en ik in het kleine dorpje waar we woonden

13288082_990017561088987_1714282492_o

We hebben allemaal onze verhalen uit het verleden. Voor de één al uitgezocht voor de ander nog een totaal mysterie. In mijn familie zijn deze stambomen uitgezocht. Mooie verhalen maar ook trieste verhalen komen daar in voor. De burgeroorlog en slavernij in Amerika, de Eerste en Tweede wereld oorlog in Europa. Hoe hebben jouw voorvaderen dit doorstaan? Wat deden je voorvaderen voor een werk? Hoe ver lukt het om in de registers terug te gaan? Hoe mooi is het als je hier informatie over hebt.

Hoe is het om ergens te wonen waar je niet vandaan komt?

Er zijn vele redenen die we kennen waarom mensen elders wonen dan waar ze zijn geboren. In mijn geval gaat het om verhuizen i.v.m. werk.

Zo ben ik als Noordeling in het Zuiden terecht gekomen vanwege werk en echtgenoot. Al die jaren dat ik elders heb gewoond ben ik niet terug gegaan naar daar waar ik ben geboren. Ook al hebben we het hier over een klein landje, de afgelopen 50 jaar ben ik er niet meer geweest. Tot onlangs. Want het bleef in mijn hoofd hangen. Hoe was het daar? Hoe is de omgeving? Op welke plek precies ben ik geboren?

Dus ging ik teug en bezocht het meest prachtige deel van Nederland zoals we deze kennnen van de ansichtkaarten.

Waar ik vandaan kom zie je prachtige tulpenvelden

Maar ook stranden met blauwe vlag en molens.

Ook al kies je er definitief voor om elders te blijven het is absoluut een goed idee om terug te gaan. Om het gat in je geheugen te vullen. Ga op een mooie zonnige dag. Plan je reis goed. Ga op zoek naar je ouderlijk huis of praat met mensen uit je buurt. Dan kan ik alleen maar zeggen dat het een enorme voldoening geeft en dat gat in je geheugen eindelijk weg neemt. Koppel er een leuke vakantie aan. Weer een stressmomentje minder.

De bekende vlotbrug voor het dorp waar ik vandaan kom

13275372_990021341088609_147716728_o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *