Ouder dan 50 en toch lang haar?

Long-Hair-for-Over-50

Ik kan mij de afgelopen 51 jaar slechts 3x herinneren dat ik echt kort haar had. En deze herinneringen zijn voor zo ver ik nog weet niet de leukste. Als jong meisje werd mijn haar zo kort geknipt dat ik een jongetje werd genoemd. Vreselijk vond ik het toen een mevrouw in een winkel zei “dat jongetje is als eerste aan de beurt”. Je houdt je mond dicht maar kunt wel door de grond zakken.

Long-Hair-for-Over-50
Huilend ben ik thuis gekomen na die knipbeurt. Vreselijk alsof er geen ergere dingen in je leven kunnen gebeuren maar dat besef je niet als je zo jong bent. Nu weten we wel beter maar als je jong bent en je haar wordt verprutst dan is dat echt heel erg.

Verprutsen van haar hoeft niet perse van lang naar kort te betekenen. We hebben vast allemaal wel een moment gekend waarbij je je afvraagt wat de kapster in gedachte had toen ze de schaar in je haar zette of je mooie lokken een afgrijselijke kleur gaf. Of nog erger, je pony verprutste en veel te kort knipte.

Rond mijn 15de en 18de heb ik het nog eens om onverklaarbare redenen zeer kort gehad. Maar als ik de foto’s van vroeger zie was dat niet van lange duur. Ik heb nog wel eens de schaar er in laten zetten tot enigszins korte lengte maar wist niet hoe snel ik het weer moest laten groeien. Gewoon omdat ik me er veel prettiger bij voel.

Er zijn twee periodes waarop vrouwen vaak hun haren laten knippen. Als je kinderen krijgt en als je dertig wordt. Deze periodes werden gezien als ‘het kan niet meer dat je lang haar hebt periodes’.

Daar is in de loop van tijd duidelijk verandering ingekomen. Vrouwen mogen gewoon lang haar hebben, ongeacht hun leeftijd en ongeacht het aantal kinderen dat ze hebben.

Als je op social media kijkt zie je ook veel bekende dames die lang haar hebben, ook al zijn ze tegen de vijftig aan of zijn ze de vijftig inmiddels gepasseerd. Denk daar bij in Nederland aan: Linda de Mol, Heleen van Royen, Lucille Werner, Angela Groothuizen, Famke Janssen en Patty Brard. Maar ook Amerikaanse actrices lijken veelal bij lang haar te blijven als ze rond de vijftig zijn. Denk daarbij aan Sandra Bullock, Goldie Hawn, Julianne Moore, Michelle Pfeiffer, Courteney Cox, Demi Moore en Sarah Jessica Parker die de vijftig inmiddels zijn gepasseerd. Of aan Jennifer Aniston, Julia Roberts en Jennifer Lopez die richting de vijftig gaan maar het haar nog altijd lang dragen.

Ieder heeft gelukkig zijn eigen voorkeur voor de lengte van haren maar het is toch prettig dat we van het stempel ‘kort haar na je dertigste’ af zijn. En mocht je twijfels hebben om het te laten knippen? Niet doen en wacht tot je er zeker van bent want een paar maanden laten aangroeien duren heel lang.

One comment on Ouder dan 50 en toch lang haar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *