Waarom havervlokken?

oats-in-wooden-spoon

Als je wilt afvallen en op zoek bent naar gezonde maaltijden of gewoon variatie wilt in je lunch of ontbijt valt het op dat broodmaaltijden nauwelijks nog te vinden zijn. Havervlokken en ei gerechten is wat de klok slaat.
Waarom? Omdat haver langzame koolhydraten, veel vezels, eiwitten, goede vetten, zink, magnesium, ijzer, vitamines en antioxidanten bevat. Haver is ook glutenvrij maar havervlokken worden vaak in fabrieken verwerkt waar ook tarwe en gerst worden verwerkt en dan is het helaas niet meer glutenvrij. Hier kun je goed opletten door de vermelding op het pak.

oats_poznan_morasko

Voor het ontbijt wordt vooral overnight oatmeal gebruikt. Maar wat is overnight oatmeal? Overnight oatmeal zijn havervlokken die een nachtje weken in een kop water of melk. Deze melk kan ook amandelmelk, sojamelk of kokosmelk zijn. Gewoon wat je lekker vindt. De volgende morgen zijn de vlokken geweld en kun je de kop koude oatmeal direct eten. Omdat de smaak wat flauw is wordt de oatmeal gemengd met alles wat je maar lekker vindt. De voorkeuren gaat echter uit naar diverse fruitsoorten, vooral aardbeien, banaan, bessen, frambozen en appel.

oatmeal-for-breakfast

Warme havervlokken doen mij niet alleen denken aan pap voor baby’s. De brinta pap die we baby’s geven is overigens tarwe. Brinta heeft nu ook havermout pakken. Rond mijn tiende ging ik regelmatig op kamp. Dit kamp werd georganiseerd door het bedrijf van mijn vader. Een kamp in st. Michielsgestel in Brabant. Zonnewende heette dit kamp. Of eigenlijk heet want ik zie dat het nog altijd bestaat. De gebouwtjes in het bos worden gebruikt voor grote groepen voor wie buitenactiviteiten worden georganiseerd. Zo is ook mijn herinnering. Een kamp waar we in groepjes werden ingedeeld en waar diverse buitenactiviteiten plaats vonden. Ik heb er een erg leuke herinnering aan en gek genoeg herinner ik mij ook het ontbijt. Wij kregen er dus s’ morgens pap. Volgens mij ook brood dus je kon kiezen. Ik heb dus geen herinnering aan de pap die mijn kinderen kregen maar aan het kamp waar ik het at en blijkbaar nooit vies vond. Nou moet ik er wel bij zeggen dat er uiteraard suiker aan werd toegevoegd en dat ik het vooral goed warm at.

oats-in-wooden-spoon

Nu ik de overnight oatmeal uitprobeer merk ik dat ik wat moeite heb met de koude variant ook al is dit de versie die je vooral op foodsites terug vind. Vanmorgen at ik in eerste instantie de warme versie. Lichtjes gezoet met een paar druppels stevia. Lekker vooral als het goed warm is en de vlokken iets fijner zijn gemaald. Maar ik wilde er toch een paar appeltjes door doen met wat kaneel. Niet echt vies maar super lekker was het ook niet. Uiteindelijk toch maar koud laten worden maar als je de vlokken lang laat staan wordt het wat slijmerig. Jammer het laatste restje belandde in de prullenbak.

14247878_1075369149220494_649290177_o

Oatmeal met banaan is lekker maar ook hier vond ik de smaak wat flauw. Een schep yoghurt er doorheen doet wonderen. Het is duidelijk dat oatmeal een maaltijd is die je moet leren eten. En vooral als koude variant toevoeging nodig heeft van veel fruit.

Hieronder een paar foto’s van diverse ontbijt maaltijden met oatmeal/havervlokken.

En last but not least de heerlijke havermout pannenkoeken. Vanwege de gezonde samenstelling van de vlokken toch zeer zeker de moeite waard om te leren eten.

banana-oat-pancakes

cinnamonoatmealpancakes

2 comments on Waarom havervlokken?

  • Solita (author)

    Maar jij eet het als ik goed begrijp warm met fruit? Dat vond ik nl. met de appel niet zo lekker.

  • Marinka

    Ik ontbijt met havermout van Quaker. Dat zit al in afgepaste zakjes. In het zelfde zakje meet je ook de melk [180ml] af. Banaan, geraspte appel, pruimen of zoete bosperzik erbij, 2,50 minuut in de magnetron en klaar is je ontbijt. En niet slijmerig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *