Haken, ouderwets of nieuwste trend?

l_65aa4bd0-19c2-11e2-86c1-cdac3f300006

In de zeventiger jaren kregen we op school handarbeid en handwerken. Handarbeid stond meestal voor bouwen, timmeren, kleien en zagen. Handwerken hield in dat je leerde naaien, breien, haken, macrameeën en borduren. Op de lagere school waren beide vakken nog gesplitst tussen jongens en meisjes, op de middelbare school werd dit al gezamenlijk gegeven maar richtte het vak zich meer op handarbeid. Nu wordt het vak meestal beeldende vorming genoemd.

Haken was in de zeventiger jaren behoorlijk in. Vierkante of ronde pannenlapjes kunnen we ons vast allemaal nog herinneren. Net zoals de grote spreien gehaakt van kleurrijke lapjes die met elkaar verbonden werden.

Maar er werden niet alleen spreien en kussentjes gehaakt maar vooral ook kledingstukken. Hesjes en mutsjes. Een mutsje heb ik nooit gehad maar een hesje wel. Zwart met felle kleurtjes.

Jarenlang heb ik niets gehoord over haken tot het weer in de mode kwam. De pannenlapjes zijn enigszins verdwenen maar de spreien worden volop gehaakt. Ook knuffels zie je veel. Prachtige kleuren en hartstikke leuk voor de allerkleinsten. Zelf ben ik aan de slag gegaan met het haken van kersthangers van de Hema. Leuk om weer even uit te proberen.

Tot ik gehaakte kleding stukken als nieuw fashion item zag langskomen. Niet zomaar een shawl maar jurkjes, truitjes en hesjes. Super hip en fashionable. Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby dan is haken absoluut een aanrader. Je moet je concentreren op steken zoals losse, halve vaste, vaste, half stokje en stokje waardoor je lekker even kunt afschakelen. En je ziet snel dat er wat moois in je handen tot stand komt. Wat haken vooral leukt maakt is de variatie in producten die je kunt maken. Ook kun je op zoek gaan naar een haakcursus of haakclub in de buurt. Hier in Sittard is een winkel Wollstreet waar de mooiste kleuren wol en garen te vinden zijn en waar haakcursussen worden gehouden.
http://www.wollstreet.nl/

In de voorjaarsshow van Tommy Hilfinger waren veel gehaakte kledingstukken te zien. Voor het najaar ben op zoek gegaan naar leuke items die je hieronder terugvindt.

Mooi haakwerk van de Mira Mikati Autumn Fall collection 2016-2017Copyright © 2013 infinitas. Article Photo for Denim Jeans Observer www.denimjeansobserver.com All brands, product names, corresponding products, supplementary materials, graphic or photographic images, licenses, registered trademarks, trademarks and service marks are the property of their respective owners.

 

Mooie kleurrijke gehaakte kleding.14569109_1110070042417071_2139264828_n

 

Op onderstaande foto zien we de terugkomst van het haakvest uit de zeventiger jaren, gedragen door Gigi Hadid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *